Πώς να φωτογραφίσετε το φεγγάρι

Πως να φωτογραφίσετε το φεγγάρι

Η καλή φωτογράφηση του φεγγαριού είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετούς. Δυστυχώς δεν είναι η περίπτωση που η κάμερα στοχεύει σε ένα αντικείμενο και απλά απαθανατίζει τη στιγμή. Δελεαστική η εικόνα, αλλά δυστυχώς στο τέλος το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ικανοποιητικό. Πολύ απογοητεύονται, αλλά όλο το μυστικό βρίσκεται στο σωστό φακό. Με έναν φακό με ρύθμιση διαφράγματος και με γρήγορη ταχύτητα θα είστε σε θέση να πάρετε μεγάλα πλάνα του φεγγαριού.

Βήματα

φωτογραφική μηχανή

1. Επιλέξτε το κατάλληλο φακό, ο οποίος θα πρέπει να είναι 200 χιλιοστά ή και μεγαλύτερος. Το φεγγάρι θα εμφανιστεί μικροσκοπικό στη φωτογραφία σας, εάν το τραβήξετε με κανονικό φακό που είναι περίπου 50 χιλιοστά. Έπειτα υπάρχει και ένα μεγάλος ουρανός που καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό της φωτογραφίας και το φεγγάρι πάνω του φαίνεται σαν μια μικρή φωτεινή μπάλα. Επιλέγοντας ένα καλό φακό θα βελτιώσετε όλη την εικόνα της φωτογραφίας σας όταν θα την εμφανίσετε.
Ένας τηλεφακός είναι ο καλύτερος φακός για αυτή τη περίπτωση. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε φακό 300 χιλ και πάνω. Επίσης αν έχει εστιακή απόσταση 500mm θα έχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτός φακός θα σας δώσει την τέλεια εικόνα μιας πανσελήνου.

φωτογραφια φεγγαρι

2. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει το φεγγάρι να μοιάζει με ένα διαμάντι; Λάμπει σαν τον ήλιο! Βλέπουμε το φεγγάρι επειδή το φως του αντανακλάτε στην επιφάνεια του. Το φως της σελήνης μοιάζει με το φως του ήλιου. Για μια νυχτερινή λήψη η φωτογραφική σας μηχανή ίσως να μην μπορεί να το απαθανατίσει σωστά, γιατί θα χρειαστεί να το ρυθμίσετε σε λήψη μέρας, για να μπορεί να αντιμετωπίσει το λαμπρό φως του φεγγαριού. Υπάρχουν πολλοί “κανόνες” σωστής φωτογραφίας, μπορείτε να τους δοκιμάσετε και να εξακολουθείτε να πειραματίζεστε. μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Δοκιμάστε το “Sunny / f 16”: Φωτογραφίστε στο f / 16, με ταχύτητα κλείστρου 1/200 δευτερόλεπτο, αν η ευαισθησία του αισθητήρα σας είναι ISO 200.
  • Ανάλογα με την ομίχλη και σκόνη κλπ, μπορεί να χρειαστεί να φωτογραφίσετε στο f / 5.6, χρησιμοποιώντας μια ταχύτητα 1/250 δευτερόλεπτο ανά λήψη.
  • Δοκιμάστε το “Ioony 11”: φωτογραφήστε στο f / 11 σε 1 / ISO.
  • Δοκιμάστε την πρόταση του Antonio Marques: Διάφραγμα σε f / 11, ISO 100, 1/125 σε 1/250.

περιπετειωδης φωτογραφος

3. Βρείτε ένα κατάλληλο χώρο για να στήσετε τη κάμερα σας. Είναι σημαντικό να κρατήσετε τη κάμερα σταθερή για να κάνετε σωστά τη λήψη του φεγγαριού.
Ένα τρίποδο είναι ιδανικό για αυτή τη περίπτωση, ειδικά με ένα μεγάλο φακό εστίασης. Ωστόσο, αν είστε έξω και δεν καταφέρατε να πάρετε το τρίποδο δεν υπάρχει πρόβλημα, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας, για παράδειγμα ένας βράχος, ένας φράχτης ή το αυτοκίνητο κλπ οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σταθερότητα. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του εξοπλισμού είναι ένα καλώδιο απομακρυσμένης λήψης. Το συγκεκριμένο βοηθάει να τραβήξετε φωτογραφία χωρίς να αγγίξετε τη κάμερα, με την προϋπόθεση ότι η κάμερα σας θα είναι σταθερή.Χρησιμοποιήστε την αντίστροφη μέτρηση: 3-10 δευτερόλεπτα πάντως είναι αρκετά για να πάρετε τα χέρια σας από την κάμερα.

φωτογραφια φεγγαρι

4. Εστιάστε το φεγγάρι στο πλαίσιο και κάντε τη σωστή ρύθμιση. Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας, πρέπει να είναι σύντομη η λήψη σας. Μετά από προσεκτική εστίαση στο φεγγάρι, απενεργοποιήστε την αυτόματη ρύθμιση και ενεργοποιήστε το χρονόμετρο. Η ενεργοποίηση του διακόπτη είναι σημαντικό βήμα, προκειμένου να αποφύγετε τυχών κούνημα της μηχανής. Κάντε δοκιμαστικές λήψεις. θα πρέπει να συνηθίσετε και να αποκτήσετε οικειότητα στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής. Οι λήψεις σας θα πρέπει να γίνουν από διάφορες οπτικές γωνίες και με διαφορετικές ταχύτητες. Βρείτε τη ταχύτητα σας μέχρι να πετύχετε το πλάνο που θέλετε. Τα χαρακτηριστικά το φεγγαριού θα πρέπει να είναι καθαρά όταν θα εμφανίζεται στην φωτογραφία.

φωτογραφικος φακος

5. Τραβήξτε περισσότερες φωτογραφίες. Τραβήξτε μια, δύο ρυθμίζοντας 1/125 δευτ. και 1/500 δευτ. στο F/5.6 Πειραματιστείτε και με άλλες ρυθμίσεις. Θα πάρετε τουλάχιστον μια τέλεια εικόνα του φεγγαριού. Αν είναι δυνατόν εξετάστε τις φωτογραφίες. Αν έχετε μια ψηφιακή είναι βολικό για να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες.

6. Περάστε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή. Επιλέξτε τις καλύτερες φωτογραφίες και μελετήστε τις προσεκτικά. Τι είναι αυτό που βλέπετε και απευθύνεται σε σας και πως μπορείτε να αναδημιουργήσετε το αποτέλεσμα καθε φορά καλύτερο. Παίξτε με τις φωτογραφίες της σελήνης στο Photoshop ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα φωτογραφιών προτιμάτε. Ίσως να χρειάζεται να οξύνετε τις γωνίες, να τις φωτίσετε κλπ. Παίξτε με τα χρώματα και εφέ. Δοκιμάστε μαύρο και άσπρο, σέπια και τις ποικίλες ρυθμίσεις, για να δείτε ποια παρέχει καλύτερη εμφάνιση για κάθε λήψη του φεγγαριού.

wolf-547203_1280

7. Να είστε δημιουργικοί: Μια καλή φωτογραφία δεν στηρίζεται μονό σε μια ρύθμιση. Ρόλο επίσης παίζουν και οι γωνίες εστίασης, διάφορες ώρες νύχτας ή μέρας. Σκεφτείτε πως όλες αυτές γνώσεις μπορούν να σας βοηθήσουν στο χόμπι σας. Κρατήστε σημειώσεις για να σας υπενθυμίσουν την επόμενη φορά τις ρυθμίσεις, το χρόνο, θερμοκρασία κλπ που μπορούν να σας κάνουν να βγάλετε καλύτερες φωτογραφία.

woman-407168_1280

8.Γινετε περιπετειώδεις. Μόλις νιώσετε άνετα με πλήρη ληψεις με το φεγγάρι, δοκιμάστε μια ρύθμιση που δείχνει όλες τις φάσεις της σελήνης. Επίσης εξετάστε τη λήψη φεγγαριού σε διάφορες εποχές και διαφορετικές ώρες της νύχτας. Το διαφορετικό φως και οι σκιές στο φεγγάρι θα αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της νύχτας και του έτους. Κάντε μερικά κολάζ φωτογραφιών σχετικά με το πρόγραμμα φωτογραφίας, για να τονίσετε τις όμορφες παραλλαγές του φεγγαριού.

Οι φωτογραφίες είναι από το pixabay.com & freepik.com. Πηγη άρθρου: WikiHow